Det är obligatoriskt att gå i skolan, men det är inte obligatoriskt att lära sig något. Varje elev är unik och som pedagog behöver du hitta varje elevs egen nyckel till motivation och riktning i skolarbetet. Motiverande samtal (MI) är ett respektfullt och elevcentrerat förhållningssätt för att stärka elevens egen motivation att lyckas.
Den här boken är för dig som vill hjälpa dina högstadieelever att delta aktivt i sina studier, ta ett större ansvar för sitt skolarbete och hitta sin egen motivation för ett lyckat studieresultat. Boken ger dig grunden du behöver för att förstå och tillämpa MI:s förhållningssätt av samarbete, empowerment, compassion och acceptans i mötet med enskilda elever, helklasser och vårdnadshavare. Du får möjlighet att träna på verktyg och strategier för positivt bemötande och kommunikation, relationsskapande och ökad motivation för att uppnå det du, dina elever och vårdnadshavare vill.
Jag och min MI-kollega Jennifer Ollis Blomqvist har tillsammans skrivit en bok om Motiverande samtal på högstadiet
Jennifer Ollis har en fil mag i socialt arbete, fil. kand i psykologi och certifierad kognitiv och beteendeinriktad coach. Hon är verksam inom sitt företag Novovia Consulting där hon utbildar och handleder i MI inom bland annat socialtjänst, hälso- och sjukvård, privat sektor, ideella organisationer och skola.
Vi tror på att motiverande samtal (MI) har en självklar plats i skolans vardag – inte som en ensam lösning, utan som ett kompletterande verktyg och ett förhållningssätt som stärker det som redan fungerar.
När vi började skriva vår bok om MI i skolan såg vi tydligt att lärare och annan skolpersonal redan bär på en stor kompetens i att möta, leda och stötta elever. Det vi också såg var att MI kan hjälpa till att synliggöra och förmedla den kompetensen på ett sätt som gör skillnad i samtal och relationer.
MI handlar om att lyssna aktivt, bygga allians och skapa förutsättningar för förändring och utveckling – något som är centralt i både undervisning och elevstöd.
I skolans komplexa verklighet kan MI fungera som ett stöd i det pedagogiska och sociala arbetet. Inte i stället för andra metoder, utan tillsammans med dem. MI blir ett sätt att nå fram, bygga förtroende och stärka elevernas egen motivation.
Martina Jordan, filosofie doktor i pedagogiskt arbete på Karlstad universitet har nyligen publicerat en artikel: "Motiverande samtal som relationellt verktyg för lärare i grundskolan"
info@malinstihl.com
Instagram: mi_och_handledning_med_stihl
Copyright © Alla rättigheter förbehållna